Δοκιμή: Dynafit – Alpine Pro

Της Helene Fe.

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τα παπούτσια Apline Pro της Dynafit . Παρακάτω περιγράφω την εμπειρία μου, τρέχοντας σε προπονήσεις και αγώνες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το ύψος μου είναι 1,60 μ, το βάρος μου 50 κιλά και τρέχω περίπου 3 χρόνια.

Εδώ και 3 μήνες λοιπόν φόρεσα τα Apline Pro σε διάφορες συνθήκες:

Τεχνικά-πετρώδη μονοπάτια, αλπικές αναβάσεις με χιονούρες, μαλακό-γλιστερό έδαφος με λάσπη και γρασίδι, όπως και διάφορα πιο δρομικά κομμάτια (χωματόδρομους και λίγο άσφαλτο).

Καταρχήν το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς όταν πιάνει στα χέρια του το παπούτσι είναι η επιθετική του εμφάνιση.

Τα χρώματα του γυναικείου μοντέλου είναι είναι αρκετά έντονα αλλά παράλληλα στιλάτα δίνοντας ένα νεανικό τόνο στο παπούτσι, κάτι που προσωπικά μου αρέσει . Σε σύγκριση με άλλα παπούτσια ορεινού τρεξιματός, το συγκεκριμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καθημερινό παπούτσι για βόλτα.

Κράτημα/Εξώσολα

Η Εξώσολα της Vibram δίνει φανταστικό κράτημα σε ποικιλία εδαφών.

Ιδιαίτερα εντυπωσιάζει σε πέτρα που γλιστράει, χιονούρες ανηφορικά και κατηφορικά, και σε μαλακό-χωμάτινο έδαφος.

Είναι ένα παπούτσι το οποίο όπως τονίζει και τ’ονομα του, αγαπάει το αλπικό τερέν αλλά και τις σκληρές βουνίσιες-πετρώδης διαδρομές.

Είναι σχετικά άκαμπτο λόγο της ενιαίας εξώσολας του και έτσι δεν διαπρέπει σε χωματόδρομο και άσφαλτο, όπου έτσι και αλλιώς είναι καλύτερα να αποφύγουμε διότι η φθορά στα επιθέματα θα είναι γρήγορη.

Μετά από 3 μήνες χρήση και αρκετά χλμ σε σκληρές πετρώδης και ακανθώδεις διαδρομές (Κρήτη), όπως και λασπώδης-μαλακές (Β.Ελλάδα, Γερμανία), μπορώ να πω ότι το παπούτσι είναι αρκετά ανθεκτικό. Χαρακτηριστική η φωτογραφία από κάτω.

 Άνεση/Απορρόφηση Κραδασμών/Μεσόσολα

Φορώντας τα Alpine Pro η αρχική αίσθηση που σου δίνουν είναι ότι πρόκειται για αρκετά σκληρό παπούτσι. Παρά την αρχική εικόνα, το παπούτσι είναι πολύ άνετο και η σκληρή αίσθηση πού έχεις στην αρχή εξαφανίζεται.

Ακόμα και μετά από πολλά χιλιόμετρα (πολύωρες προπονήσεις 20 – 30 χλμ και αγώνες FOM 44χλμ) για 4 – 9 ώρες στην σειρά, παρέμεινε άνετο χωρίς κανένα θέμα κούρασης στο πέλμα.

Το Rockplate “δουλεύει” άψογα και σε βοηθάει να ξεπερνάς οποιοδήποτε εμπόδιο χωρίς φόβο. Σε καμία περίπτωση δεν ένιωσα κάποιο πόνο στο πέλμα παρά το πολύ δύσκολο τερέν. Παρόλο που η αίσθηση του εδάφους κινείται σε μέτρια επίπεδα, το παπούτσι σου “παρέχει” αρκετή πληροφόρηση για να κίνησε γρήγορα στα μονοπάτια.

Άνεση/Επάνω Μέρος

Το επάνω μέρος του παπουτσιού είναι ιδιαίτερα προστατευτικό. Σε προστατεύει από πέτρες και αγκάθια αποτελεσματικά και λειτουργεί ακόμα και στο ποιο άγριο τερέν. Παρόλο που μπορώ να φανταστώ η χρήση όλου αυτού του προστατευτικού υλικού στο επάνω μέρος μπορεί να επιβαρύνει την γενική αίσθηση του παπουτσιού σε ότι αφορά το βάρος και της θερμότητας που αισθάνεται το πόδι, εγώ φορώντας τα σε βουνά της Κρήτης και πρόσφατα στον  Όλυμπο, δεν είχα κανένα θέμα με την ζέστη.

Τα υλικά όμως που χρησιμοποιούνται στο επάνω μέρος όμως, αν και ιδιαίτερα ανθεκτικά, δεν “αναπνέουν” πολύ καλά, κάτι που σε συνθήκες μεγάλης ζέστης μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

Το παπούτσι είναι ιδιαίτερα σταθερό, κάτι που σε βοηθάει πολύ όταν θέλεις να κινηθείς γρήγορα σε ασαφές πεδίο.

Η εφαρμογή μπροστά στα δάχτυλα είναι στενή και ίσως μετά από πολλές ώρες προβληματίσει, ιδιαίτερα στις απότομες κατηφόρες. Προσωπικά είχα ενοχλήσεις μετά τις 6-7 ώρες στον FOM.

Συνήθως φοράω νούμερο 38 στα παπούτσια τρεξίματος, στο συγκεκριμένο ζευγάρι χρησιμοποιώ το ίδιο νούμερο.

Το βάρος του στα 260 γρ. – γυναικείο (300 γρ. ανδρικό) δεν με ενόχλησε καθόλου.

Γενικό συμπέρασμα

Προσωπικά, το Dynafit Apline Pro μου άφησε πολύ καλή εντύπωση. Άποψη μου είναι ότι διαπρέπει, όπως τονίζει και το όνομα του, σε αλπικό τερέν. Απευθύνεται σε δρομείς που επιθυμούν προστασία στο βουνό, σε απαιτητικές διαδρομές, όπου το κράτημα είναι σημαντικό, αλλά και σε λίγο πιο μαλακά/υγρά εδάφη. Ιδανικά φοριέται για διαδρομές έως 40χλμ.

Καλάθι αγορών